Webshop
0
VARUKORG
Summa 0 kr

Den journalistiska karriären...

...började blygsamt. Det första jobbet efter skolan var som kontorselev på en speditionsfirma i Göteborg. Man körde moppe i stan med diverse handlingar som hade att göra med fartygs-frakter,  skötte post och andra enkla ärenden. Jobbet var en smula tråkigt och mycket gick i gamla spår, det fanns en atmosfär av museum på arbetsplatsen. Tillsammans med tre andra kontors-elever tillverkades en tidning som skojade med det mesta på kontoret. Tyvärr upptäcktes The Daily Bottom Scrape av en ambitiös karriärist. Som en följd blev det att ställa sig i kön till personal-chefen med TR först i kön. Skulle han be om ursäkt för denna "nidskrift"? Det skulle han inte. Yttrandefriheten har sitt pris, det blev till att söka ett annat jobb. Övriga var lika ståndaktiga - det vore något för dagens journalister att ta efter..! Vi talar om 1963. Tyvärr kom tidningen bara ut i ett nummer och finns såvitt känt inte bevarad. Nästa äventyr i tidningsbranschen blev..   

NIX                                                              Tidningen var ett organ för Värnpliktsvägrarnas Centralorganisation. TR var aktiv i VCO eftersom hans och försvarets åsikter om vem och vilka som borde skjutas inte riktigt stämde. Efter flera års oenighet fick TR sitta en månad på Västergården nära Mellerud i Dalsland. Straffet en månad innebar att en skicklig "brottsling" landade i Kriminalvårdens försorg under februari som då som nu bara bestod av 28 dagar. Anstaltens majoritet bestod då tillfälligt av halvintellektuella typer som strejkade för bättre mat (åt alla, men särskilt dom som gjorde dagsverken i skogsbruk), bättre böcker i biblioteket och ställde till det i allmänhet. Chefen för anstalten tyckte inte om februari då  anstaltens lugna lunk stördes. Se journalisten Hans Burells berättelse om Västergården, han satt där samtidigt med TR.      

Göteborgstidningen

Seriös journalistik började med frilansjobb för Göteborgs Tidningen (GT) i december 1969 och var-ade till sommaren 1972. I jobbet ingick att täcka allt som hade med rock att göra, ifrån skivrecen-sioner, intervjuer och konsertbevakning. Det första större jobbet för GT var ett scoop när Mick Jag-ger övertalades att ställa upp för ett längre snack, trots att Stones inte gav några intervjuer före den europeiska comebackturnén1970. Intervjun var en bytesaffär - när Stones spelade med bl a the Shakers påsken 1967 i Helsingborg fick de låna Shakers'''''''' bil, PA och viktiga adresser. Dóck snodde Stenarna den efterfestvodka,som förvarades i den Pontiac Parisienne som de lånade. Det var detta Jagger betalade av i London... 

Aftonbladet

1973 "värvades" TR till Aftonbladet som då konkurrerade stenhårt med Expressen. Under några år i mitten av 70-talet var Expressens Mats Olsson (numera Sporten) och TR landets två tyngsta rockskribenter. Tiden som frilans för Aftonbladet varade till hösten 1976. Uppgiften var att produce-ra en helsida varje måndag och att bevaka skivor och konserter däremellan.

Artister som Rod Stewart, Roxy Music, Bruce Springsteen, Bob Marley och Electric Light Orches-tra tillhörde de som på allvar introducerades i Sverige bl a via  Aftonbladet.

Musikens makt

Ursprunget till "Makten" var två stencilerade "tidningar" som gavs ut av SAM-distribution i Vaxholm hösten-vintern 1972/73. När tidningen skulle göras seriöst hamnade redaktionen i Göteborg och bestod initialt av tecknaren Kaianders Sempler, Håkan Sandblad, Tommy Rander och några till.  Formatet var A3 fram till 1977 då man övergick till kvällstidningsformat. 

Första numret kom i juni 1973 och trycktes först i 6000 ex som sålde slut. 4000 ex ytterligare tryck-tes och sålde också slut. Som högst var upplagan 12000 ex. Under hela tidningens epok präglad-es den av Kaianders Semlers kluriga teckningar. Han har fortsatt att teckna på andra håll.

    

Omslaget nr 2/1973                                      Kaianders Sempler                        Kaianders exempel

Göteborgs-Posten 

Under Per Yngs epok som chef för Söndagsbilagen skrev TR en rad krönikor. Ingen är särskilt minnesvärd...

Speedway Racing 

Se speedway!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår