Webshop
0
VARUKORG
Summa 0 kr

Förlaget Ordfront gav 1974 ut Rockens Roll, som Tommy skrev tillsammans med radiokollegan Håkan Sandblad (se också TV & radio!). Den har tryckts i tre upplagor varav den senaste gavs ut 1981. Boken är slutsåld och någon ny upplaga är inte planerad. Exemplar kan hittas på platser som e-bay.                   

   

 

Nästa bok dröjde till hösten 2003 efter att TR på våren tackat nej till omvald som ordförande i Kaparna och rest till Bosnien-Herzegovina för att reka en thriller i Fredrik Forsyth-stil - fiktiv person ("Elderly") satt i ett verkligt sammanhang (krigen på Balkan). Över gränsen blev titeln. 

Kurvornas konst är en bok om speedway ifrån alla möjliga perspektiv. Den kom ut 2005 och formatet är så kallat kaffebord för att ge utrymme åt mycket foton och illustrationer. Delar av denna helt slutsålda bok - vars titel kom till efter en artikel i tidningen Arbetet om den stora mästaren Hans Nielsen - ingår i den första boken om Världsmästerskapets historia (Epoken Wembley). 

Din farfar heter Bernt utkom 2010 och är en dokumentär roman  om TRs biologiske far Bernt Christian Johannessen och hans Andra världskrig.

Fadern försökte ta sig till England 1942, fångades av tyska flottan och tillbringade närmare tre år i tyska läger. Han räddades i sista stund av de svenska vita bussarna i april 1945.

Det är, skrev Göteborgs-Tidningen, "en sällsam historia" om ett krig  där människan var liten och makterna stora.

Varg-Olle. Mannen, tiden, livet kom 2015 och är en bildrik biografi  i A4-format om legenden Varg-Olle Nygren (1926-2021), Sveriges genom tiderna största motorcyklist.

Boken - som är slutsåld - skrevs i nära samarbete med mannen själv och är på sitt sätt  en berättelse om Sveriges efterkrigshistoria.

 

 

 

2017 kom Epoken Wembley, den första av fyra böcker om det individuella världsmästerskapet i speedway.

Formatet är även här A4 med plats för många, unika fotografier. Första delen täcker tiden till och med 1955. Samtliga böcker i serien trycks i en enda upplaga och varje exemplar är numrerat och signerat. Boken är slutsåld.            

 

 

Den andra boken i serien heter Svenskarnas tid och utkom 2019. Titeln beror på att Sverige 1956-74 dominerade sporten mer än någon annan nation någonsin har gjort.

Bok nummer 3 heter Litet land, stor makt. Den rör perioden 1976-94 då främst dansk speedway regerade. Boken utkom i november 2021.


 

Den sista och fjärde boken kommer i april 2024. Titeln är Grand Prix. Boken tar vid där den tredje slutar och går fram till utgivningsåret. Hela projektet om VM:s historia omfattar närmare 1000 sidor. TR kallar bokserien sitt "examensarbete" vad gäller speedway.  

TR medverkat i flera lexikon om rock- och popmusik och skrivit artiklar för olika utställningar, jubileumsböcker och liknande. Se länkar i Biografi och Artiklar och tidningar!

Världsmästerskapets historia del 1 - Epoken Wembley

Den första av fyra böcker om speedwaysportens individuella världsmästerskap historia skildrar tiden till och med 1955. Första boken beskriver också sportens början och utveckling inklusive alla konstiga "VM" innan det 1936 blev officiellt. Speedwayens mästerskap är motorcykelsportens första. Boken är utsåld. Eventuellt nytryck kan tidigast bli aktuellt i april-maj 2024.    

480 kr

Över gränsen

Utgiven 2003, thriller skriven mot bakgrund av krigen på Balkan. En bok skriven i "Forsyth-stil", fiktiva personer men verkliga händelser. Huvudfiguren är Elderly, anställd av en firma i London som inte vill vara särskilt offentlig.   

150 kr

Din farfar heter Bernt

Utgiven 2010. En biografi över författarens far och hans Andra världskrig. Skriven som svar på sonens fråga "varför har jag ingen farfar". Trondheimfödde Bernt flyr till Sverige från det ockuperade Norge, hamnar i Öreryd-lägret i Småland, mönstrar på kvarstadsfartygen i Göteborgs hamn, tas av tyskarna utanför Måsekär och "avancerar" vidare in det tyska lägersystemet. Räddas 9 april 1945 i Neungamme av de vita bussarna, vikt 45 kilo, längd 190. "En sällsam historia" skrev Göteborgs-Tidningen när boken kom ut. 

160 kr

Världsmästerskapets historia del 2 - Svenskarnas tid

Den andra boken om det individuella världsmästerskapet i speedway. Svensk speedway steg fram som vassast i världen 1956 via bl a Ove Fundin och ett landslag som slog allt och alla. Hur var det möjligt och vad blev effekten på sporten? 1974 vinner Anders Michanek titeln på Ullevi, men året därpå en dansk. Ole Olsen tog då sin andra titel och den svenska dominansen var över. Åren 1956-75 skildras här ingående. Boken är slutsåld och nytryck kan tidigast bli aktuellt i april eller maj 2024. 

I april 2023 återstod 6 exemplar. 

480 kr

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår