Webshop
0
VARUKORG
Summa 0 kr

 

Journalisten Jens Peterson skrev en bra sammanfattning av arbetet inför och utförandet av ANC-galan. Artikeln är lätt redigerad av TR så att den är uppdaterad och den innehåller också galans mindre kända efterträdare Frontline Rock. Läs här!  Bästa sätt att följa storyn är via bildtexterna som följer nedan.

  

ANC-folket överraskade med att kliva upp på scen 29 november 1985 och sjunga direkt riktat till publiken. "Utrikesminister" Makathini höll ett kort tal innan han också började sjunga. Näst längst till höger står Barbara Masakela, syster till musikanten Hugh och senare ambassadör i Tyskland, längst till höger Lindiwe Mabuza, ANCs representant i Sverige och senare ambas-sadör i Storbritannien. Tyvärr dog Makathini i förtid, men politiska diskussioner med honom i Lusaka 1986 var väldigt intressanta! Många afrikanska dilemman hann vi tröska igenom. Det fanns en del att lära... 

En paus hemma hos diplomaten Tor Sellström i Harare under studiebesöket våren -86. Bäckman, Hylander, ANCs noggrant utvalde chaufför - säkerhetsläget var spänt - Rander, Dahlgren, Sellström och Ledin. Sellström tyckte om att krama flickor och Ledin regisserade en film under besöket. Den finns på DVDn ANC-Galan. 

    

Frontline Rock! Efter en sväng i Sverige hösten -86 följde en turne i Zimbabwe och Zambia våren -87.                                      Den nordbo som gillades allra bäst av den afrikanska publiken var Peps Persson som döptes till Pepsi och fick en maträtt uppkallad efter sig på ett motell mellan Bulawayo och Harare. En vegetarisk omelett - vegetarianer hade man knappt hört talas om så det fordrades en nyuppfinning av köket. Peps älskade Guild-planka "försvann" under turnen men "återfanns" i ett lager på flygplatsen i Lusaka... Ett stopp gjordes vid monumentet över FNs generalsekreterare Dag Hammarskjöld i Ndola, Zambia. Det var där hans flygplan störtade. 

     

Lovemore Majaivana, frontman i the Zulu Band. På omslaget till Parade & Fotoaction, utgiven i Harare och en sällsynt blandning av musik, kultur och politik. En del av turnesällskapet inför gig på stora Independent Stadium i Lusaka, Zambia. 

     

Lindiwe Mabuza och TR. Majaivana och Zulu Band i Lusaka.Körtjejer -Tutukhiele (skymd), Mmabato och Beauty.    

 Mer ös från Independence Stadium i Lusaka.     Keyboardist Bodelsson badar i Zambesi, en bra bit från fallen        Mannen t v sprängdes i luften i Harare några månader efter besöket. Han var underättelsechef för Nkomos parti ZANU. Tre sydafrikaner fängslades för det. Hylander i mitten. Chefredaktören Andrew Moyse på tidningen Parade & Foto Action t h.                                                     

Per Melin, TR och Hylander inför avslutningen i Harare. 10 000 pers kom och innan allt drog igång uppstod panik orsakad av en giftorm. Det tog en timma att lugna läget. En av få gånger jag varit rädd på en scen! Polisen sprang och gömde sig och där stod jag och råmade order.. Det blev ändå en suverän avslutning till sist. 

   

       Parken i Harare i annat perspektiv. Långt längre fram låg den låga, lilla scenen. Bilden tagen en timma innan start. 

 

Afrikas sol fick effekter på blekansikten. Journalisten Mia Gerdin var med hela vägen för Sv Radio, Anders Hagström var chefstekniker, Charlie Schaloske assisterade och Bernt Andersson var som alltid en klippa musikaliskt och på alla andra tänkbara sätt. T h plattan som kom ut ur projektet.  

.

För min del var Frontline Rock ett slags examensarbete i "rock&roll"-branschen. Givetvis åkte man som turneledare i en pool... Tre månader senare drog jag till Vetlanda för speedway mitt i en konflikt internt i skivbolaget/kollektivet Nacksving-Transmission. Därefter var musik blott en hobby och speedway ett jobb! 

Tack alla som har bidragit med foton: Jimmy Olsson, Mia Gerdin, Tor Sellström, Anders Hagström, Anders Eriksson, Erland Huledal. Är någon glömd - ta kontakt!

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår