Webshop
0
VARUKORG
Summa 0 kr

Hösten 1969 började en redaktion byggas upp på Sveriges Radio i Göteborg under ledning av Hans Linder, som tidigare hade startat Ungdomsredaktionen i Stockholm. Håkan Sandblad, frilansjournalist på Göteborgs Handelstidning, tipsade om TR. De hade träffats sommaren 1969 då Håkan smugglade in "kommunistpropa-ganda" i sin popspalt genom att intervjua "den förre pop-idolen", numera politiskt aktive TR om hans person-liga utveckling, om VCO (Värnpliktsvägrarnas Centralorganisation) och arbetet med tidskriften NIX.  Handelstidningens dåvarande chefredaktör Wigfors var rabiat "antikommunist" (= alllt till vänster om Folkpar-tiet) och inget opassande fick förekomma i bladet. Han läste dock inte om popmusik. Förrän det var för sent.

I ungdomsredaktionen ingick bl a senare ljudradiochefen i Göteborg Agneta Leffler, Håkan Sandblad och bli-vande skådespelaren Göran Stangertz. Pogram som producerades i en studio under plåttaket på Göteborgs Konserthus var t ex Måndag Med Ungdomsredaktionen och Tvärs

Programserier som TR och Håkan gjorde tillsammans var Musik Utan Slips, Svenska & Pughish, en serie om Rolling Stones och en om Dylan. Rockens Roll var kronan på verket, serien gick 1974-75 i tjugo avsnitt.  Råmaterialet för Rockens Roll och alla andra bandade intervjuer med musiker digitaliserades senare av  Sandblad och en del återsändes under titeln Änggårdsbanden (där låg det hus i vars källare materialet för- varades). Allt material som kunde återfinnas donerades senare till rockmuseet i Hultsfred.

1977-79 gjorde TR det kåserande programmet Rundgång baserat på musik och dagsaktuella händelser. Signaturlåten skrevs och spelades på en gammal tramporgel av Anders Melander, f d Bread och tidig med-lem i Nationalteatern. 

Sandblad (1942-2016) flyttade till Luleå 1975 och Tomas Tengby, då 17 år, blev parhäst till TR ett år. Håkan och TR "hjälpte" för övrigt in en rad talanger på radion trots rådande stopp för anställningar. Han slutade på radion årsskiftet 1979/80.

TV - Screen Sport med mera

TV-produktionen började slumpartat. Vid en speedwayträning på Ullevi tidigt 1988 kom en gammal skolkom-pis med en filmkamera och frågade om han fick filma. Han skulle snart fylla 40 och kollegorna på företaget Broadcasters/Dockhouse hade samlat in till en speedwaycykel i present. Mannen heter Christer Ljungaeus, hade tävlat i bilracing i yngre day (hette Christer Johansson då) och gick en klass över TR i Bräckeskolan i början av 60-talet. TR och Christer, kallad Condor, enades om att speedway poå TV var fegt och tråkigt filmad, diskuterade hur det egentligen borde vara och fick lov av Kaparna att filma stortävlingen Ullevi Open. TR fick för sig att sända kopior på det hela till TV3 och inte minst brittiska Screen Sport, som vid denna tid var en av få kanaler som regelbundet sände speedway. Svaret var trevligt: "har ni mer"?  

Dockhouse där Condor jobbade hade kontakt med flera bra fotografer men ingen lust att börja med produk-tion, försäljning och distribution av TV-program (man gjorde reklamjobb). Alltså blev det TR som fick börja med detta i egen regi - ännu en gång användes namnet Transmission i firmanamnet med tillägget TV & Media. 

1989-95 producerades ett hundratal timmar speedway och isracing, det mesta under exklusivavtal med Screen, efter -92 mestadels för TV3 och Sportkanalen. ScreenSport köptes 1993 av ett franskt-amerikanskt konsortium som ansåg att cyklar med två pedaler var mycket finare än sådana som använde motorer och därmed slutade man sända speedway. 1994-95 övergick speedwayens VM till Grand Prix-formatet och TRs TV-jobb minskade samtidigt som Kaparnas uppbyggnad tog mer och mer tid efter att Arendalsbanan hade invigts 1994.    

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår